Dania przeznaczone do walki z trądzikiem powinny obfitować w ryby, zioła, zielone i czerwone warzywa oraz w owoce. Należy unikać produktów zawierających sporą ilość tłuszczu, a także tych obfitujących w nadmiar soli i w wysoki indeks glikemiczny.
Dieta na trądzik - jadłospis
Dieta na trądzik - co jeść? Warto zadbać o jadłospis bogaty w substancje normalizujące wydzielanie sebum i regulujące pracę gruczołów łojowych. Ważne, by substancje te działały zarówno oczyszczająco, antybakteryjnie, jak i przeciwgrzybiczo.
Zacznij dzień od koktajlu detoksykującego, składającego się z 2 startych buraków ćwikłowych, jednego startego selera, 3 ząbków czosnku, 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki i łyżki startego chrzanu. Zmiksuj składniki, dodaj szczyptę soli i pieprzu i - ewentualnie - trochę wody niegazowanej dla rozcieńczenia.
Na obiad przygotuj sałatkę z brokułów i jajek. Jajka ugotuj na twardo i pokrój, brokuły gotuj w lekko osolonym wrzątku. Całość zmieszaj z papryką, liśćmi szpinaku i pokrojonymi pomidorami a następnie polej jogurtem. Na koniec dodaj szczyptę startego czosnku, nieco ziół i szczypiorku. Pysznym drugim daniem będzie łosoś zapiekany z warzywami. Połóż na folii cukinię i paprykę w plastrach, ułóż na nich przyprawioną rybę, na samą górę kładąc plastry cytryny. Po przykryciu folią piecz danie 20 minut w 200 °C.
Kolacja to koktajl tonizująco-oczyszczający, składający się ze 100 ml soku pomidorowego, jednego ogórka, cytryny i bazylii. Wystarczy, że pokroisz ogórki, zmiksujesz je z bazylią, a całość wymieszasz z sokiem pomidorowym i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamiast koktajlu możesz też postawić na sałatkę z pomidorem, szczypiorkiem i granatem.
Dieta na trądzik różowaty
Koniecznie wyeliminuj z diety czekoladę, żółte sery i wątróbkę, a także wszelkie ciężkostrawne posiłki. Istotne jest przyjmowanie witamin, jednak bez zbyt dużych dawek witaminy B6 i B12.
Ważną rolę w leczeniu trądziku różowatego odgrywają antyoksydanty, takie jak zdrowe tłuszcze i witaminy A, C i E. Ich włączenie do diety poprawi stan skóry i, dzięki zwalczaniu wodnych rodników, wesprze jej regenerację. Witaminę A odnaleźć można na przykład w jajkach, tłustych rybach morskich, w mleku i przetworach mlecznych, witaminę C - w cytrusach, truskawkach, czarnej porzeczce czy czerwonej papryce, E zaś - w olejach roślinnych, nasionach, pestkach, orzechach i zbożach.
Ostre przyprawy, alkohol, słodycze, kawa, herbata, a nawet owoce i warzywa będące źródłem histaminy (pomidory, bakłażan, szpinak) mogą nasilać tworzenie się zmian skórnych i powstawanie rumienia.
Dieta na trądzik hormonalny
W trakcie trwania trądziku hormonalnego należy zrezygnować z produktów obfitych w wysoki indeks glikemiczny, takich jak fast food’y, chipsy, słodycze, piwo i białe pieczywo. Niektórzy specjaliści uważają, że koniecznym jest także odstawienie mleka i produktów mlekopochodnych.
Na prawidłowy wygląd cery wpłynie pozytywnie witamina A, zawarta w marchewce (przede wszystkim ugotowanej), w pomidorach, papryce, brokułach, pomarańczach, brzoskwiniach, szpinaku i w sałatach. Pomogą także witaminy z grupy B - B1, B2, PP, łagodzące przebarwienia skórne. Znajdziesz je w pełnoziarnistym pieczywie, jajkach, drobiu, orzechach, pestkach i roślinach strączkowych. Cynk, występujący w rybach i owocach morza, ułatwi gojenie ranek, a błonnik (awokado, fasola, groch, czosnek, jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, jabłka, gruszki) oczyści organizm z toksyn.
Dieta na trądzik: co szkodzi a co pomaga?
Podsumowując: by skutecznie walczyć z trądzikiem, istotne jest zrezygnowanie z produktów wysokoprzetworzonych, zawierających sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. W pierwszej kolejności należy odstawić słodkie i gazowane napoje, a także słone przekąski i słodycze. Warto ograniczyć również potrawy smażone i tłuste. Najlepiej postawić na jedzenie zdrowe i lekkostrawne.