Obecnie na rynku odnajdziemy całą gamę słodyczy dietetycznych – przekąsek, które zawierają niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczy i z powodzeniem mogą wchodzić w skład diety osób uprawiających aktywność fizyczną lub po prostu dbających o dobrą sylwetkę i zdrowy styl życia. Wśród tego typu produktów największą popularnością od lat cieszą się batony proteinowe. Czym są, jaki mają wpływ na organizm i dlaczego warto włączyć je w swoją dietę?
Czym jest baton proteinowy?
Tego typu produkt to słodka przekąska, która zawiera wysoki poziom białka przy jednoczesnych niewielkich ilościach cukru i tłuszczu. W skład batona może wchodzić zarówno białko roślinne, jak i zwierzęce, np. serwatka czy kazeina. Jego ilość jest znacznie wyższa niż w powszechnie spożywanych batonikach i mieści się w przedziale 10-25 gram na produkt. Ponadto niezdrowe węglowodany czy syrop glukozowo-fruktozowy zastąpiony jest naturalnymi słodzikami lub substancjami słodzącymi, dzięki czemu batony proteinowe stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych słodyczy.
Wpływ batonów białkowych na organizm
Te zdrowe słodycze niezwykle korzystnie wpływają na nasze ciało, szczególnie na układ mięśniowy, odpornościowy i hormonalny. Baton proteinowy stanowi swoistego rodzaju „budulcowy zastrzyk” usprawniający regenerację oraz powstawanie nowych włókien mięśni, co jest szczególnie istotne dla osób uprawiających intensywną aktywność fizyczną. Białko obecne w tych słodyczach pozytywnie wpływa także na produkcję hormonów oraz na procesy odpornościowe stale zachodzące w organizmie.
Niska zawartość tłuszczy i węglowodanów sprawia, że batony proteinowe nie powodują skoków cukru we krwi (w przeciwieństwie do powszechnie spożywanych słodyczy), ich spożywanie nie grozi także otyłością. Tego typu produkty mają także korzystny wpływ na metabolizm, szczególnie na zachodzące w mięśniach procesy kataboliczne.
Batony proteinowe – dla kogo są przeznaczone?
Białko to niezwykle istotny składnik naszego organizmu, a dostarczanie go w odpowiedniej ilości jest kluczowe dla zdrowia i samopoczucia. Przyjmuje się, że osoby nieaktywne muszą spożywać przynajmniej 1 gram białka na każdy kilogram masy ciała, natomiast ludzie uprawiający aktywność fizyczną powinni dostarczać swojemu organizmowi co najmniej dwa razy więcej tego ważnego składnika. Dlatego, chociaż batony białkowe są szczególnie rekomendowane sportowcom, również osoby nie uprawiające intensywnej aktywności fizycznej mogą cieszyć się ich smakiem i korzyściami płynącymi z włączenia tych zdrowych słodyczy w codzienną dietę.
Sportowcy mogą traktować te proteinowe przekąski zarówno jako źródło białka bezpośrednio po treningu, jak i energetyczną przegryzkę w ciągu dnia. Batony białkowe mogą także z powodzeniem być spożywane przez ludzi borykających się z cukrzycą, insulinoopornością, gdyż niska zawartość węglowodanów chroni przed skokami glukozy we krwi. Batony są również polecane osobom unikającym szkodliwych słodyczy i cukru rafinowanego oraz chcącym urozmaicić swój jadłospis o zdrowe, energetyczne przekąski.
Artykuł partnera